Zobaczyło film: 17087
Czas trwania: 8m 10s
Wasza ocena: 658
Ilość reakcji waszych: 115
Chleb orkiszowy? To jakiś kwaśny chleb zdrowotny? NIE! Upieczemy dziś pyszny bochenek chleba, który zmiażdży smakiem i wartościami odżywczymi białe pieczywo. ...

...a białego pieczywa już nie tkniesz. Serio! Jak upiec pyszny chleb orkiszowy, dający DUŻO energii.

- Zgadzam sie piecze chleb orkiszowy w piekarniku jest genialny a zwlaszcza z pestkami dyni.)
- Więcej na stronie znajdziecie kamery Lublin sprzedaż , zawsze też można w necie poszukać.
- a kiedy wersja z piekarnika?
- W piekarniku łatwiej.
Najlepiej zaczac od maki chlebowej albo jakas pszenna z opisem ze do chleba. Tego nie da sie spieprzyc.
- Oliwka z oliwy :) Nawet w kuchni żargon się wkręca :)
- Dobry chleb, nigdy z maszyny.
- Fajna kuchnia.Ja mam brzydką i wstydziłbym się ją pokazać hihi
- wygląda jak zakalec
- A ja polecam chleb na zakwasie. Moja żona taki piecze! Pyszny, naturalny i najzdrowszy. Niczym LEMBAS (chleb Elfów).
- Danielu, zrobiłem to. Kupiłem automat do chleba i według Twojego przepisu upiekłem Szajbajkowy chleb. Jest wyśmienity w wyglądzie i smaku. Członkowie rodziny także są zachwyceni. Dziękuję za przepis, pychota. Pozdrawiam.
- Szajbajk w jakiej temperaturze i sposobem "góra dół " w piekarniku zrobić?
- To nie gotowanie, tylko laboratorium patrząc na Twoje miny i wysiłek przy robieniu ciasta :) Ale podziwiam że Ci się chciało
- Konstruktywna krytyka:




Widze tyle BIO, BIO, BIO więc zakładam, że zwracasz uwagę na naturalną żywność.
Na opakowaniu soli powinno być napisane, że produkt jest ważny bezterminowo. Jak tego nie ma to znaczy, że jest to sól z nieznanego źródła z dodanym barwnikiem.
Twoja ViVio ma datę ważności, nie posiada nawet certyfikatu bio. Nie będę opisywał co to wszystko znaczy. I pewnie nawet jest droższa od czystej soli.
Sól która można znaleźć w przyrodzie ma już wiele milionów lat i jeszcze wytrzyma kolejne miliony. Nawet przeżyje ludzkość.
Poza tym sama nazwa tej marki Twojej soli jest dla mnie zbyt podobna do bio lub bebio od Chodakowskiej, a nawet do samej nazwy marki Twojej mąki "ViBio". Mąka jest okej ale sól, moja ocena poglądowa to 1 na 10. Nigdy bym jej nie kupił.

Tak samo w przypadku miodu. Też jest bezterminowy. Chyba, że pozyskany z pasiek gdzie używali pestycydy albo tak naprawdę to wyrób miodopodobny lub miks miodu i fejku. Blisko 1/3 produktów ma fałszywy skład. Warto to wziąć pod uwagę.

Co do chleba to i tak wypiekłeś go prawie tak samo jak robią to piekarnie (czyli cięcie kosztów, dużym kosztem jakości) i wyszedł Ci zwykły zakalec, nie ma tam nic z prawdziwego chleba. Każdą kromkę która odkrawasz, te ciasto w środku to zakalec. Jak dodajesz drożdże to muszą się one rozrosnąć. Potrzebują do tego około 45 stopni Celsjusza. Woda musi być ciepła. Im więcej dodasz drożdży to szybciej się rozrosną. Ta Twoja masa, pół kilo mąki powinna się rozrosnąć prawie 2-3 krotnie tego co Ci wyszło. Dopiero wtedy możesz dodać dodatki, żurawinę, słonecznik, soję czy pestki dyni. Gdy całość wsadzisz do piekarnika to powinien Ci chleb urosnąć jeszcze o jakieś 1/3 lub połowę.

Ja jak wypiekam chleb z mąki orkiszowej to chleb jest przynajmniej 2 razy taki przy takiej samej ilości mąki niż ten co Ci wyszedł. Taki dobrze wypieczony jest zdrowszy dla organizmu, o wiele, wiele łatwiej strawny i nie powoduje zgagi czy kolek na jelitach. Jedyna wada to to, że zajmuje więcej miejsca.
- A kiedy ten chlebek z piekarnika:)?
- Szajbajku skoro o zdrowej żywności mówimy to może coś o yerbie? Czy to dobra alternatywa dla kolarza zamiast kawy?
- Ładna kuchnia
- Akurat kupiliśmy rodzicom na święta taki wypiekacz Tefala, zatem będzie testowane :D Udanego sezonu 2020
- No no no czekam na drugą wersje :D
- Co to za Maszyna?
- Chleb po upieczeniu wyjmuje się z formy.
Najlepszy jest na zakwasie i mące żytniej 😜
- Ma Pan bardzo ładną kuchnię, Panie Danielu.